Hur man byter efternamn skatteverket?

En person kan enligt Skatteverket begära byte av namn och efternamn genom ett formulär. Vissa förfrågningar har en avgift, medan andra är gratis.

Här hittar du relevant information om hur du byter namn på skattekontoret och vad du ska tänka på när du gör det.

Hur begär man ett namnbyte till skattekontoret?

Det finns olika formulär du behöver ladda ner beroende på vilken ändring du vill göra. Du kan till exempel lägga till eller ta bort namn, ändra stavningen av ditt förnamn eller ordningen mellan dina namn, ändra ditt efternamn till gift eller ändra till ett dubbelt efternamn.

Om du är över 18 år kan du ändra ditt namn eller förnamn utan formulär genom att logga in.

Namnbyte för personer under 18 år

Personer under 18 år kan byta namn så länge de har samtycke från alla vårdnadshavare. I det här fallet måste de göra begäran med hjälp av ett formulär.

 • För barn under 12 år måste alla vårdnadshavare underteckna ansökan.
 • För barn mellan 12 och 18 år måste alla vårdnadshavare och barnet själva underteckna ansökan.

Hur mycket kostar namnbytesprocessen?

Att begära namnändring kostar 250 kr. Skatteverket behandlar din ansökan när den har mottagit din betalning. Att betala avgiften är dock ingen garanti för att du får namnet. Dessutom är avgiften ej återbetalningsbar.

Du kan betala för din ansökan direkt via Swish. Om du inte har Swish måste du använda blanketten SKV 7500 och betala avgiften via bankgiro Namnändringsavgiften betalas till Skatteverket bankväxel 5194-7273. Som betalningsreferens måste du skriva personnummer (ÅÅÅÅMMDDNNNN) för den person som begäran avser i formatet.

Å andra sidan är det gratis att byta ditt förnamn. Du kan ange vilket av dina befintliga namn du vill ha som ditt förnamn utan att betala en avgift.

Hur lång tid tar det för skatteverket att behandla ett namnbyte?

Tiden det tar för skattekontoret att behandla en namnändring beror på vilken typ av ändring du vill göra.

 • Namn: två månader
 • Efternamn utan kvot: sex till fjorton veckor
 • Efternamn med avgift: tre till fyra månader
 • Nybildade efternamn: tre månader

Skatteverket kommer att meddela dig när ändringen är klar. Du kommer att kunna se att ändringen har slutförts genom att logga in på Mina Sedor och klicka på "Personlig information".

Kom ihåg att ange ditt nya efternamn på dörren eller brevlådan så att du kan ta emot din post.

Vanliga frågor

 • Kan jag ge mig själv ett nytt namn?

  Du kan lägga till, ändra eller ta bort namnet genom att skicka in en begäran till Skatteverket. Ansökan har en kostnad på 250 SEK.

  Om du är under 18 år måste begäran göras av din vårdnadshavare. Om du är mellan 12 och 18 år måste du och din vårdnadshavare underteckna ansökan.

  När din ansökan har godkänts får du ett registreringsutdrag och ditt nya namn kommer att meddelas till olika myndigheter och företag.

 • Vad händer med mitt efternamn vid skilsmässa?

  Vid skilsmässa ändras inte efternamnet automatiskt utan du behåller det efternamn du hade som gift. Du kan dock begära att få ändra ditt efternamn om du vill.

 • Vart skickar man begäran om ändring av namn eller efternamn?

  Om ändringen du vill göra kräver ett formulär måste du skicka det till adressen på själva formuläret. Om en adress inte finns med där kan du skicka formuläret till ditt skattekontor.