Viktiga datum från Skatteverket

Här Du hittar de viktiga datum som Skatteverket har fastställt för anmälan och återbetalning av skatt. Observera att om ett datum för redovisning och betalning av moms och arbetsgivaravgifter infaller på en lördag, söndag eller allmän helgdag, tillämpas istället följande veckodag.

Viktiga datum för räkenskapsåret 2022

Mars

2 till 7 mars:

Mellan dessa datum skickas elektroniska returer till de som har registrerat sig i en digital brevlåda senast den 27 februari.

14 mars:

Om du fick en sista skattebesked i december och var tvungen att betala skatt har du till den 14 mars på dig att din betalning syns registrerad på Skatteverkets konto.

15 mars:

Deklarationen öppnas digitalt på Skatteverkets hemsida och app. Om du inte har ett bank-ID bör du vänta på att pappersutdraget levereras med post mellan 15 mars och 15 april.

30 mars:

Detta är sista dagen att lämna in digitalt om du vill få din skatteåterbäring strax efter påsk.

April

5 till 8 april:

Dessa datum skickar Skatteverket en slutlig skattebesked och betalar ut skatteåterbäringen till de som godkänt sin deklaration i den elektroniska tjänsten eller i ansökan senast den 30 december.Mars utan att göra några ändringar.

15 april:

Om du inte har registrerat dig i en digital brevlåda får du din pappersretur med post mellan 15 mars och 15 april. Om du har en elektronisk legitimation kan du logga in på den elektroniska tjänsten Inkomstdeklaration 1 och deklarera även om du inte har fått din pappersdeklaration.

Maj

2 maj:

Detta är den sista dagen du måste deklarera. Skatteverket ska ha in din inkomstredovisning för taxeringsåret 2021 senast vid midnatt. Om du har sålt din bostad, värdepapper eller om du är företagare ska du lämna in en bilaga tillsammans med deklarationen.

Juni

8 till 10 juni:

Skatteverket levererar skatteåterbäringen mellan den 8 och 10 juni till de som deklarerat före den 2 maj.

15 juni:

Om du är villaägare och har en digital brevlåda får du dina första fastighetsskattebeslut runt den 15 juni.

Augusti

8 augusti:

Skatteverket skickar slutskattebeskedet och betalar ut skatteåterbäringen mellan den 9 och 12 augusti till de som fått förseningar från verket och deklarerats efter den 2 maj.

November

1 november:

Du måste lämna in fastighetsdeklarationen för fastighetstaxeringen 2023 för alla gårdar.

14 november:

Om du fick din senaste skatteavisering i augusti och du hade utestående skatter att betala, har du till den 14 november på dig att göra inbetalningen till Skatteverket.

December

5 december:

Skatteverket skickar en slutskattebesked och betalar ut en skatteåterbäring mellan den 6 och 9 december, till den som inte tidigare har fått slutbeskedet eller inte har en skatteregistrering i Sverige. Om du får din avisering om beslutade skatteuppgifter i december och du har skatter att betala måste du göra inbetalningen senast den 13 mars 2023. Om du inte har en digital brevlåda får du den slutliga skattebeskedet per post 1 till 3 veckor senare. Samma datum gäller dock för returer och restskatter som för dig som har en digital brevlåda.

Vanliga frågor

  • Vilken är deadline för deklarationen?

    Den 30 mars är sista dagen att anmäla digitalt om du vill få skatteåterbäring i april. Senast den 2 maj 2022 ska du ha lämnat in din inkomstdeklaration för räkenskapsåret 2021.

  • Hur betalas restskatt?

    De som betalat för lite i skatt får restskatt som ska betalas in på deras skattekonto. Som skattskyldig kan du välja om du vill dela upp betalningen eller göra en engångsbetalning. Du kan betala med Swish eller bankväxel.

  • När kommer skatteåterbäringen 2022?

    Om du har deklarerat digitalt, lämnat ditt bankkonto och inte gjort några ändringar i din deklaration kan du räkna med att få dina pengar mellan den 5 och 8 april. Men om du deklarerat senast den 2 maj kan du räkna med att få dina pengar mellan den 8 och 10 juni.